HD Kanalları Bilgisayarda İzlemek


HD Kanalları Bilgisayarda İzlemek

Gelişen teknoloji ile birlikte televizyon yayıncılığında da büyük değişimler yaşanıyor. Renksiz tv yayını ile başlayan maceramız, analog yayından dijital yayına geçiş, bugün ise 3 boyutlu yayınlara ulaşmış durumdayız. Artık çok daha gerçekçi görüntüler elde edilebiliyor. Yayınların kaliteli olması tek başına yeterli olmayıp, kaliteyi gösterecek donanımlar da gerekiyor. Bugün evlerimizde ki çoğu televizyonda izlenen görüntü, "standart tanımlı" olarak en fazla 480 tane görülebilen ayrıntı çizgisine sahipken, "yüksek tanımlı" görüntüde bu rakam 1080'e kadar çıkabilmektedir. Yüksek tanımlı görüntü, eskiye göre daha keskin ve berraktır, özellikle de büyük boyutlu ekranlarda. Yüksek tanımlı görüntüleri izleyebilmek için HD destekli bir görüntü birimi gerekmektedir. Alacağınız ürününün, en küçük HDTV standartı olan 720p 'yi desteklemesi ve üzerinde HD-ready logosunun olması gerekiyor. Full HD TV'ler de 1080p çözünürlüğünde ki en kaliteli yayınlara destek vermektedirler. Eski nesil TV 'lerle HD yayınlarını izlemeniz mümkün değildir. PC monitörleri için ise HD desteği olmasada bu görüntüler izlenebilmektedir. Yüksek tanımlı görüntü, 1080interlaced-prograssive ve 720prograssive olarak üç farklı çözünürlüktedir.
PAL: 480 dikey piksel x 720 yatay piksel = 345,600 piksel
HDTV: 1,080 dikey piksel x 1,920 yatay piksel = 2,073,600 piksel
Çözünürlük değerleri yanındaki P (Progressive) ve I (Interlaced) harfleri yayının kullandığı tarama tipini gösterir. Progressive veya Interlaced video kareleri ekrana yansıtılan bir çok enine hat içerir. Bu hatları tarama ve ekrana aktarma yöntemine tarama yöntemi adı verilir. HD teknolojisi için iki uyumlu format vardır.
720 progressive (720p) ve 1080 interlaced (1080i).
Interlaced tarama yöntemi önce tek sayılardaki (1, 3, 5, 7 gibi) hatları ekrana yerleştirir sonra çift sayılardakileri (2, 4, 6, 8 vb.) ekrana doldurmaya başlar. Bu yöntem 1080 adet hattın tamamı doldurulana kadar iki geçiş yapılmasını gerektirir.
Progressive tarama yöntemi ise ardışık bir şekilde 720 enine hattı doldurarak bütün resmi bir anda görüntüler. Bu nedenle Progressive tarama Interlaced taramaya göre saniyede iki katı fazla kare görüntüleyerek aynı zaman içerisinde daha zengin görüntü sağlar. Bütün resim için yalnızca bir tarama işlemi yeterli olmaktadır, resimler daha belirgin ve parlak olabilmekte ve genellikle Interlaced tarama sistemlerinde yaşanan görüntüde titreşim durumunu ortadan kaldırır.
Progressive ve Interlaced Nedir?
Avrupa merkezli büyük yayıncı kuruluşlar HD yayını yapan kanallarını artırmaktadırlar. Amerika da ise HD kanallar Avrupaya kıyasla çok daha yaygındır. Japonya ise bu standartın ilk geliştirildiği ülke konumundadır ve yaygınlık olarak diğer ülkelerden çok öndedir.
Ülkemizde HD yayınlar için önemli adımlar atılmış Digiturk, Dsmart ve Kablo TV yayıncı kuruluşları HD kanalları içeren paketler oluşturmuşlardır.
Digiturk Plus Kanalları
HD-Smart Kanalları
Zamanla DVD kalitesindeki yayınlar yerini HD kalitesinde yayınlara bırakacaktır. Bu dönüşümü eskiden kullanılan analog yayından dijitale geçişe benzetebiliriz. Ancak öncelikle Dijital karasal yayına(DVB-T) geçişin tamamlanması gerekiyor. Önümüzdeki 4-5 yıl içinde tüm kanalların dijital karasal yayına geçmesi planlanmaktadır.
Günümüzde HD yayınlar DVB-S veya DVB-S2 standartlarını, sıkıştırma teknolojisi olarak MPEG-4 ve H.264 kullanmaktalar. DVB-S en yaygın kullanılan dijital görüntü aktarma teknolojisidir. Uydu yayınlarının büyük bölümü bu standardı kullanmaktadır. DVB-S2 ise HD yayınlar için geliştirilmiş yeni bir teknolojidir. Yeni olması dolayısıyla DVB-S2 kullanan kanal sayısı oldukça azdır.
Bilgisayarımızda kullandığımız uydu kartları da bu standartların bazılarını donanımsal bazılarını da yazılımsal olarak desteklemesi gerekmektedir. Kısaca DVB-S2 standardını destekleyen bir uydu kartı ile HD yayınları izleyebilirsiniz. Çünkü yayıncı kuruluşlar artık HD yayınlara daha uygun olduğu için DVB-S2 sistemini kullanmaktadırlar.
HD yayınlar aynı anda çok büyük verilerin işlenebilmesi ile akıcı olarak izlenebilmektedir. Bu verilerin üstesinden ne yazık ki yüzlerce dolar verdiğimiz işlemciler gelemiyor. Ekran kartları işlemcilerden kat ve kat daha hızlı oldukları için görüntü işlemeyi ekran kartlarına yaptırmak gerekiyor. İşte NVidia ve AMD bu sorunu çözebilmek için ekran kartlarına yeni teknolojiler eklediler. AMD tarafında UVD (Unified Video Decoder), Nvidia da ise PureVideo HD teknolojileri eklendi. HD kanalları akıcı bir şekilde izleyebilmeniz için UVD veya PureVide HD destekli ekran kartına sahip olmanız gerekiyor. Ekran kartı yanında bu teknolojileri destekleyen gelişmiş bir kodek de çok önemli. Cyberlink veya ArcSoft kodekleri bu iş için biçilmiş kaftan. Şimdi gelelim HD yayınlarını akıcı bir şekilde nasıl izleyebiliriz. SkyStar kartını kullanarak DVBDream ile yaptığımız testlerde;
  • AMD PHENOM II X2 550 BE işlemci
  • 2 GB DDR3-1333 Mhz bellek
  • AMD 880G SB850 çipsetli Gigabyte anakart onboard ekran kartı (HD4250 UVD 2.0 DirectX10.1 destekli)
kullanarak Türksat uydusunda bulunan TRT HD kanalını işlemci kullanımı ~%12 seviyelerinde izleyebildik. Burada ekran kartının rolü çok büyük AMD 'nin HD 2400 serisinden itibaren (2900 hariç) başlayan donanımsal video hızlandırma (UVD) desteğine sahip kartları video çözme işini işlemci üzerinden alıp kendi üstleniyor bu sayede ekran kartının gücünü kullanarak işlemcinize yüklenmiyorsunuz.
AMD Ati UVD destekli modeller

AMD Ati UVD Destekli Modeller
Nvidia ise 8 serisi ekran kartlarından itibaren bu desteği sunuyor.

Pure Video Destekli Modeller
Yukarıda ki model listesinde de göreceğiniz gibi. AMD tarafında min. HD 2400, Nvidia tarafında ise Geforce 8800 Gs modeli VP2 destekli bir modele sahip olmanız gerekiyor. İsterseniz harici ekran kartı almadan üzerinde dahili ekran kartı bulunan bir anakart satın alıp HD kanalları da akıcı bir şekilde izleyebilirsiniz. Ama oyun performansı iyi olmayacaktır. Şimdi yazılım tarafında yapılması gerekenlere geçelim.
Şimdi yazılım tarafında yapılması gerekenlere geçelim. Öncelikle ArcSoft kodeğini yükleyin. Readme.txt dosyasında yükleme işlemi için gerekli bilgiyi bulabilirsiniz. Yüklemeden sonra; Kullandığınız DVB Oynatıcısını açın ve Video ayarlarına gelin.

DVBDream için -> Ayarlar -> Video sekmesinden -> H.264 Codec ProgDVB için -> Settings -> Option -> Video -> Codec olacak şekilde ayarlayın.

Windows 7 kullanıyorsanız Video Renderer ayarını Enhanced Video Renderer yapmalısınız.
DVBDream H264 Ayarları
Bu işlemlerden sonra bilgisayarınız akıcı bir şekilde HD kanalları gösterecektir.